dec
17

Tudom, elég gáz, hogy csak ilyen ritkán írok a blogra. Lehetne mindenre fogni, de az igazság az, hogy nem szeretnék olyan litániákat írni, mint egyes kismamák, akik nap, mint nap leírnak mindent a csemetéjükről: onnantól kezdve, hogy milyen ruci volt rajtuk addig, hogy mennyit pukiztak. Én nem ez a típus vagyok. A célom leginkább az, hogy egyszer meg tudjam majd mutatni Jankának azt, hogy miként fejlődött és, ha lesz kistesó, az ő fejlődését is tudom majd Jankáéhoz viszonyítani :)

Hihetetlen jó volt ez az elmúlt hónap! Tudom, hogy sokszor írom ezt, de most valóban azt éreztem, hogy nagyon sokat fejlődött. A Suttogóban olvastam, hogy két terület ritkán fejlődik egyszerre, így ne legyünk meglepődve, hogy ha például a mozgásfejlődés beindul, a beszédfejlődés kicsit alábbhagy. Ez történt most nálunk! Röpke 2 hét alatt a mászásból átváltott a szinte csak járásba (kizárólag akkor mászik már, ha nagyon siet, fáradt, vagy nagy akadály van). Eleinte feltett kezekkel, Supermanként közlekedett (feje felé emelte mindkét kezét, az egyiket behajlítva, másikat kinyújtva), majd szépen fokozatosan lejjebb ereszkedtek a kezek, most már szinte mindig lent vannak a kezei, nagy ritkán húzza csak fel maximum a mellkasáig. Ügyesen megy, vicces hallgatni, ahogy a pici cipője topog a padlón :) A beszéde nem sokat fejlődött, viszont az értése hihetetlenül! Ma például mondtam neki, hogy vigyen egy könyvet apának (megtette), és csücsüljön be az ölébe (szépen odakucorodott). Rájöttünk, hogy ha valamiért hisztizne, vagy akaratoskodik, a legjobb módszer Jankánál az elterelés. "néééézd, milyen szép ez a házikó", "odanééééézzz, Tigris ott ül a kanapén! Hozd ide, légyszi!" Ilyenkor teljesen rákoncentrál az új feladatra, persze, ha megfelelően érdekes hangsúllyal mondjuk neki :) Nagyon cuki! Egyre többször jön puszit adni, ha kérünk, de persze sűrűn mond nemet is a puszi kérésre :) Ha éppen kedve szottyan lecuppantani minket, akkor már csücsörítve közeledik felénk és jóóóó nyálas kicsi száját rányomja az arcunkra. Ezután mi nagyon örülünk, ő meg vigyorog és megtapsolja magát! Megzabáljuk! :) Hihetetlen sokat fejlődött a finommotorikája is. Eddig baromira nem érdekelték a formabedobók és társai. Megnézte a formákat, megrágcsálta őket és kb ennyi .Most már érdeklődik irántuk és próbálja is bedobni őket! A rúdra pedig egész ügyesen helyezi fel a karikákat (és persze hihetetlenül örül magának) :)

Egy lélegzetre ezek a dolgok jutottak eszembe, de persze előveszem a szokásos hó közbeni feljegyzéseimet, és pontokba szedve leírom a többi érdekesebb változást:

  • Állat hangok, amiket mond: oroszlán (áááá - sikít), kutya (va-va), halacska (tátog)
  • Mozgásfejlődés számokban: 13 hónaposan: 5-6 lépés feltett kezekkel. 13,5 hónaposan: már többet megy, mint mászik. 14 hónaposan: szinte csak megy!
  • Simán felmászik már a magasabb, kinti kanapéra is (persze elpakoltunk a polcokról)
  • Ha megyünk sétálni, kimegy, nyújtja a cipőjét, próbálja felvenni a sapiját is néha, de mindig segít, ha a kesztyűt adjuk rá (ellenben a pulcsit és kabátot ráadni kész kínszenvedés... ki érti ezt...)
  • "Hol van apa?" "Eeeeent" :) (elment)
  • A túdó továbbra is nagy sláger. Egyik nap aludt délután, majd a pelenkázóra tettem cumival a szájában. Egyszer csak kitépi a cumit és mondja ellentmondást nem tűrően: TÚDÓ! majd visszadugja a cumit :)
  • Volt egy pár napos időszak, amikor imádott belepúzni a pocakunkba :) Ha feküdtünk a földön, felhúzta a felsőnket és belepúzott :) Azért érdekes, mert egy jó ideje nem szoktuk csinálni neki...
  • Sokat elvan magában ébredés után. Reggel általában 7-7.30 körül kel és úgy 20 percet eljátszik magában. Nap közbeni alvásoknál sem sírva ébred, legtöbbször jó pár percig csendben játszik. Persze előtte leveszi a zokniját :) Normál esetben már csak 1x alszik, de akkor sokat (1,5-2 órát) de volt egy nagyon rossz hetünk, amikor kibújt a 9. fog és meg is volt fázva, amikor visszatért a napi 2 alvásra és éjszaka is borzasztó volt, 11-1.30-ig szenvedett szegényem. Legtöbbször csak a Nurofen segített :(
  • Járunk Kerekítőre! Eleinte nem nagyon vett részt a mókában, jött-ment-megfigyelt, de már nagyon élvezi! Zsuzsi mondta is, hogy nagyon kinyílt Janka :) A héten 2x is viszem majd, kipróbáljuk a Sóbarlangot is!
  • Evés: most picit nehezebben megy, válogatósabb lett és leginkább egyedül szeretne enni. Vacsia engedjük is, de borányosan néz ki utána a konyha. 
  • Azt vettem észre, hogy a 3 szótagú szavakra mindig azt mondja: babapa! Eddig ugye csak a Nagyapa volt Babapa. De valamelyik nap mandarint evett és mutogatott rá (ilyenkor mindig a nevére kíváncsi). Mondtam: mandarin! Ő: babapa! Ezt kb 10x :) Ugyanez a sztori a brokkolival is :) A 2 szótagú szavak meg leginkább: baba. A banán, a labda, a baba minden baba :)
  • Tamás anyukájáék itt voltak múlt hétvégén és valami hihetetlenül cukin viselkedett Janka. Azt hittük, hogy picit visszafogottabb, félénkebb lesz, hiszen keveset találkoznak. Hát nem! Első pillanattól feloldódott, cuki volt, produkálta magát, majd megzabáltuk! Mondanom sem kell, a hétvégén Tamás és én nem léteztünk, kb lesöpört minket, hogy mi most hagyjuk őt, neki fontosabb dolga van, másoknak kell cukiskodnia. Kicsi színásznőm :) 
  • Ha kérjük, hogy törölje meg a száját, ügyesen megteszi! :) (majd széttépi a papírtörlőt...)
  • Megmossa a pocakját :)
  • Imáááádja a hűtőmágneseket! Pakolja őket a mélyhűtőre, radiátorra, táblájára (és néha kidobja őket a szemetesbe)

Tudom, hogy mindig ezt írom, de ez egy nagyon cuki időszak! Hihetetlen a fejlődés, amit napról napra tapasztalok rajta. Édes, okos, tündéri, imádnivaló. Egy kicsi csoda :)

A bejegyzés trackback címe:

https://bogyoravarva.blog.hu/api/trackback/id/tr354970643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása