jan
22

15 hónapos csajszi :)

| Szerző: katoosh | 8:59 pm

Gyorsan szaladnak a hónapok – Jankával ez már a 15. együtt töltött hó volt. És tudom, hogy mindig ezt mondom, de talán a legjobb. Azért gondolom most így, mert azt érzem, napról napra okosodik, agyasodik, egyre cukibb, furfangosabb, huncutabb lesz. És mindent megért!


De vegyük csak szép sorjába a történteket.

Úgy kezdtem a 15. hónapját, hogy leléptem 2 napra céges csapatépítőre :) Féltem is tőle meg vártam is, de nagyon jól sikerült! Jó volt kicsit együtt lenni a többiekkel, kicsit kimozdulni, táncolni, iszogatni, beszélgetni. És azért tudtam ilyen nyugodtan elmenni, mert Tamás önként és dalolva vállalta azt, hogy Jankázik ez idő alatt. Olyan cuki volt, be is vallotta, hogy egy kis kihívásnak éli meg ezt, de nagyon vágyik is arra, hogy picit kettesben legyenek. Írnom kellett neki egy kis használati útmutatót is Jankához, amin azért mosolyogtam, mert minden nap aktívan részt vesz a lánya körüli teendőkben, de ő ilyen: a listák embere. Ez biztonságot, támpontot nyújt neki. Hát megcsináltam a listát :) Épp meg volt kicsit fázva Janka, így köptetőt meg vitamint is kapott, úgyhogy ezek beadása okozta a legnagyobb fejfájást :) De a lényeg: szuperul telt ez a 2 nap mindenkinek! :)


A múlt hónapban azt írtam, hogy a mozgásfejlődés beindult és ezzel párhuzamosan picit leállt a beszéd fejlődés. Hát ebben a hónapban beindult :) A jelenlegi repertoár: apa (vééégre szépen kimondja.. azaz finoman kileheli), anya, mama, mamama (nagyapa – régebben babapa volt), cica, cici, eeent (elment), NEM (sokat, sokszor és nagyon jól használja), baba, aaaaama (alma), pápá (mutatja is, ahogy mondja), csüccs, hinta. És folyton próbálkozik új szavakkal! Ma például lementünk kicsit játszani a hóba és kérdeztem, hogy menjünk haza? Erre ő: aza! Annyira cuki, ahogy próbálkozik és örül magának :)


A formabedobózás továbbra is nagy sláger, legtöbbször guggolva bedobózik (imádom, ahogy guggol) és ahogy benyomja a formákat, vicces hangokat ad ki (aaaaa – BBBBA!) :) Mindennel eljátszik, ha éppen kedve van hozzá. Újabban a nagy kedvenc, hogy megitatja a babákat és a plüss állatait :) Odatartja nekik a cumisüveget (szépen, szakszerűen a szájukhoz) és itatja őket (megzabálom).


A túdó már nem annyira nagy kedvenc, de van egy helyettese: a túrókrém!!! :) A kajával szenvedünk mostanság, nem nagyon van étvágya, csak csipeget általában, de nem aggódom, mert a pocakja nem csökken :) Igazából úgy állok hozzá, hogy ha éhes lenne, tutira enne. A kedvencei egyébként a halacska, brokkoli és a sajt. Reggelire pedig a vajas lekváros kalács :) A gyümik és zöldségek továbbra sem mennek igazán… de lelkesen próbálkozom.


Fogak: 8 fog teljesen kint van, a 9. (jobb kisőrlő) fele látszik és a 10. (bal kisőrlő) is jön, pár pötty látszik. Jól meg van duzzadva mindkettő, de egész hősiesen tűri :)
Visszatért a napi 2 alvásra. Dél körül alszik vagy másfél órát és 4 óra tájékán még egyet.


És akkor még pár dolog pontokba szedve:
• Ha cseng a kaputelefon, totál extázisba lendül és vicces fejet vágva mondja:Ttttö-tttö! :)
• Ha azt mondjuk: paci, ő: gyí-gyí :)
• Naponta többször belekucorodik az ölünkbe egy könyvvel és mutogat. Amire mutat, azt kell mondanunk :) sokszor pedig megragadja a kezünket és azzal mutat a képekre :)
• A házikójában sokat szoktunk mondókázni. Ha én is bemegyek, akkor bekucorodik az egyik sarokba, helyet csinál nekem és várja a mondókákat :)
• Kiviszi a pelusát a szemétbe :)
• Táncol, forog, tapsol zenére
• Van, hogy ő mutatja az ágyát és a cumit, ha álmos :)
• Anyáéknál voltunk, kidobott egy kanalat az étkező asztal közepe felé. Kértük, hogy hozza vissza. Erre ő nem szenvedett a lépcsőn, fogta magát, odament a bútor széléhez, megkapaszkodott, így könnyen lemászott, majd odament a kanálért :)
• Egyre inkább szeretne egyedül enni. Megragadja a kanalat, próbálja a szájába célozni, de még elég veszélyes, így legtöbbször mi etetjük. Apropó evés: alig eszik valamit. Jó finnyás lett a gyerkőc :( Vannak napok, amikor bármikor, bármit megeszik (leginkább hétvégén, anyáéknál) de általában csak csipeget és mondja, hogy NEM és rázza a fejét. A gyümölcsök, zöldségek fekete listásak nála, de mindig próbálkozom…
• Többször előfordult, hogy kimentem a konyhába mezitláb, ez a kis maszat meg megjelent és hozta az egyik papucsomat. Megköszöntem neki és kértem, hogy hozza a másikat is és simán idehozta. Hihetetlen, mennyit ért!
• Ha a földön ül és megkérjük, üljön a szőnyegre, átmegy! (persze csak, ha a kedve úgy tartja) :)
• Alakulnak a párbeszédek is: Hol van apa? Eeeeent! Hova ment apa? Pápá :)
• Formabedobózás is tök jól megy. Ha megvan a forma, fogja, beleilleszti a helyére és mondja: aaaaaaaaaaaa-BBBBA (a végére löki bele) :)


A végére a kedvencem! Ha megkérdezzük tőle: Hány éves vagy? Válaszol: EGY! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://bogyoravarva.blog.hu/api/trackback/id/tr305036560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása